TranScreen Filmfestival van 13 tot 17 september in Amsterdam

16/08/2017 - 08:00
Beeld: Pixabay
Bioscoopzetels
De voorbereidingen voor TranScreen, het grootste transgenderfilmfestival van Europa, zijn in volle gang. Het festival is dit jaar van 13 tot en met 17 september en vertoont films in bioscopen Kriterion en Cavia in Amsterdam.

Naast het filmprogramma biedt TranScreen Filmfestival een kunstprogramma in samenwerking met het Amsterdam Museum en twee feestjes in Vrankrijk en Mezrab. TranScreen is een festival dat om het jaar wordt georganiseerd en een platform biedt voor films van en voor transgender personen.

Intersectionaliteit

Eén van de programma's dit jaar focust zich op intersectionaliteit: het bewustzijn dat de ervaring van iedere persoon wordt beïnvloed door elkaar kruisende vormen van onderdrukking. De documentaire 'MAJOR!' wordt gescreend, een film over de transgender activiste Miss Major die veel heeft betekend voor de trans*-community in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze film zal een discussiepanel volgen over intersectionaliteit in de trans*-gemeenschap in Nederland.

Dames en heren

Dit jaar is er een bijzondere samenwerking met het Amsterdam Museum. Het videokunstprogramma 'Trans* Objects' wordt gecureerd door TranScreen in samenwerking met kunstenaar Julius Thissen en gaat over zichtbaarheid, de medische wereld en de representatie van transgender personen.

"Terwijl de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn aankondigingsbericht heeft aangepast, heeft de trans*-gemeenschap andere zaken aan het hoofd. Het programma geeft een uniek kijkje in de belevingswereld van transgender personen", klinkt het bij TranScreen.

Ontmoeting

TranScreen biedt een uitgebreid programma met een verscheidenheid aan films, panels, discussies en feestjes. Daardoor is TranScreen niet alleen een plaats om van films te genieten, maar ook om elkaar te ontmoeten.

Meer informatie.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub